På Sparvgården bedrivs avel i en medvetet liten omfattning. Alla hundar går fritt på vår inhägnade gård. Här finns en hel del djur, förutom våra hundar, idag två Finska Lapphundar, mamma Kola med sin valp Aniak och Jämthundstiken Lina, hästar, frigående höns, katter och får. Ibland släpper vi in någon häst på gården för att beta av, så hundarna är vana med att möta både katter, höns och hästar utan problem. Då och då tar vi även med någon av hästarna på hundpromenaderna.
Vi som bor på Sparvgården är båda två inbitna friluftsmänniskor och uppväxta med hundar.
Monica har som vuxen haft polarhundar (Grönlandshundar) i många år, där mycket av min tid ägnades åt hundspannskörning. Även en underbar korsning av Isländsk Fårhund/Border Collie, Amanda, har jag haft turen att ägt. Denna hund blev 14 år, och är idag begravd på gården under körsbärsträdet.
Anders har under hela sitt liv jagat, så väldigt många timmar läggs ute i skog och mark, både under jaktsäsong och under övrig tid. Vi tar också gärna med hundarna i bilen på div bilfärder, då vi anser att det är viktigt att dom blir trygga med det.
Då Amanda gick bort ägnades mycket tid och funderingar på en ny hund, men vilken ras skulle det bli? Valet blev Finsk Lapphund då den rasen är en tålig, vänlig …., så jan – 13 föddes Kola uppe hos Winnie och Ola på Fjällfarmens kennel. Winnie har fungerat som vårt bollplank och mentor sedan dess, vi har henne att tacka för allt som är värt att veta om denna ras.
 
 
 Om hundarna
 
Vår första Finska Lapphund är Fjällfarmens Kola, som nu väntar sin tredje kull.
Kola är en lika ljuvlig tik som hon är vacker. Pigg, glad och godmodig, grovt byggd, mycket kelig, men också full av upptåg. Hon är en vänlig själ mot allt och alla, såväl människor som andra djur. En hund som är väldigt social, Kola har full koll på allt som rör sig, trots mycket motor har hon inga som helst problem med att slappna av om det krävs.
 
.